Kansikuva

Kansikuva

sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Mun treenihistoriaa 80-luvun loppupuolelta lähtien

Sisareni löysi muuton yhteydessä vanhoja valokuvia, mitkä on otettu Bodauksen ammattilaiskilpailusta Finnish Grand Prix:stä, mikä pidettiin Helsingin jäähallissa syyskuussa 1990.


Mä aloin käymään salilla yläasteella, ehkä kasilla tai ysillä. Asuin Hyvinkäällä ja eka sali oli semmonen pieni naisten kuntosali yhden omakotitalon sivurakennuksessa ihan keskustan tuntumassa. Se oli pieni, mutta ihan ok sali, kahdessa kerroksessa ja kävin siellä varmaan kolmisen kertaa viikossa. Sieltä sai aina uuden ohjelman tasaisin väliajoin ja ohjelma kirjoitettiin semmoseen kolmeen osaan taitettuun pahvikorttiin.

Tuolta siirryin sitten jossain vaiheessa ns. Rauskin salille, jota piti Rauno "Rauski" Mäkelä, josta ei netin syöverit tiedä mitään, mutta joka oli jollain tavalla Suomen bodauksen historiassa ollut mukana. Tunsi kaikki 80-luvun bodytyypit ja tiesi lajista paljon! Sali oli simppeli, oli jopa jotain itse väkerrettyjä laitteita, mutta kaikki oleellinen löytyi. Rauski piti salilla säännöllisesti aloituskurssin, missä taidettiin käydä 2-3 krt/vk, kieroharjoittelutyyppisenä tehtiin aina treeni, alussa ja lopussa tehtiin ryhmänä lämmittelyt ja venytykset. Tuolla oppi todella hyvän perustan treenaamiseen! Salin seinällä oli erilaisia ohjelmia ja niistä Rauski sitten aina neuvoi uuden ohjelman tuon kurssin jälkeen. Treenasin usein hiljaisena aikana niin, että Rauski oli neuvomassa, ehkä hän jonkinlainen valmentajan tapainen oli.

(Rauno Mäkelä oli perustamassa Suomen Kehonrakennus ja Voimanostoliittoa)

Käytiin myös siskon ja hänen miehensä kanssa katsomassa paljon kisoja, sekä ihan SM-kisoja, että noita ammattilaiskisoja, ainakin Helsingissä, Lahdessa ja Mikkelissäkin. Alla oleva kuva on Helsingin Jäähallista, joko noista lippujen kisoista vuodelta 1990 tai sitten Mr Olympia -kisoista vuodelta 1992.

Minä ja Samir Bannout

Tuolla salilla treenailinkin sitten useamman vuoden, yksikseni, yhden kaverin kanssa ja pitkän aikaa myös mun siskon miehen kanssa. Hänen kanssaan treenit sai uutta potkua, kun kumpikaan ei rautaa pelätty :-) Mä olin kiinnostunut kehonrakennuksesta, haaveilin erityisesti lihaksikkaista reisistä ja kyykkäilin paljon ne saadakseni. Ruokavaliossa treeni ei näkynyt mitenkään, en tiennyt siitä mitään, eikä mulla ollut kotona oikein mahdollisuutta mitään lisäprotskuja saadakaan.

Kävin salilla paljon, välillä parikin kertaa päivässä. Jossain vaiheessa iski varmaan vähän jotain ylikuntoa, sillä en kehittynyt enää ollenkaan, olin tosi väsynyt ja treenikin kyllästytti.  Salitreenin lisäksi kävin lenkillä ja tietty aerobicissä, oltiinhan sentään 80-90 -luvulla :-)

Sitten kävi se klassinen, rakastuin :-) Kävin vielä jonkin verran salilla, mutta vaihdoin toiselle salille, missä poikaystäväkin kävi. Syksyllä 1994 muutettiin opiskelujen perässä pk-seudulle ja siihen loppui mun treenit. En tuntenut uudelta paikkakunnalta ketään, enkä varsinkaan tiennyt mitään kuntosaleja, se oli aikaa ennen nettiä ja facebookia :-) Muutettiin melkein vuoden välein uuteen kotiin, pari kertaa koitin aloittaa treenamisen uudestaan, mutta ei se oikein alkanut rullaamaan.

Kesällä 2005 muutettiin perheen kanssa ulkomaille. Siellä sitten ystävän esimerkin voimin aloin jossain vaiheessa käymään taas salilla ihan säännöllisesti. Sytyin hommaan ihan kunnolla jossain vaiheessa, mutta sitten tuli jotain sairasteluja ja homma taas jäi. Vikana vuonna olisi ollut kuntosali ihan oman kerrostalokompleksin tiloissa, siis ihan kunnon punttis ja sinne olisi ollut ilmainen pääsy, mutta kertaakaan en vuoden aikana siellä käynyt.

Syksyllä 2011 aloitin Go Fat Go:n ja tein vuosisopparin Gogo:n kanssa, kävin muutaman kerran salilla ja jonkin verran ryhmäliikuntatunneilla, mutta yllättäen sekin innostus hiipui. Alkukesästä 2012 aloitin ekan Superdieetin ja itsellenikin vähän yllätyksenä tein siihen kuuluvat kotitreeni säännöllisesti, mutta en käynyt salilla.

Elokuussa 2011 alkoi sitten pt-valmennus ja treenaaminen salilla. Kävin ekan vuoden Pirkkalan Gogo-expressillä ja viime lokakuussa siirryin kokonaan Wolfille, mikä on kyllä ihan paras sali, missä olen ikinä käynyt!

Ja tässä sitä mennään, koko ajan eteenpäin! Tiukkaa treeniä ja suorastaan fanaattisen tarkkaa ruokavalion noudattamista. Sivusta katsottuna saattaa näyttää ihan idioottimaiselta touhulta, mutta mä tykkään ja voin paremmin kuin koskaan! Jollain tavalla koen, että oon löytänyt sen Satun uudelleen, joka nuorempana olin, hukuin jossain vaiheessa arjen pyöritykseen, mutta nyt, kun lapset on isompia, on ollut aikaa tehdä tutkimusretkeä ja sieltä mä löydyin, kauppakassien, pyykkivuorten ja sipsipussien keskeltä :-) Kauppakassit ja pyykkivuoret on mukana edelleen, mutta sipsipussien tilalle olen löytänyt muuta.

Vuodesta 2014 tulee mahtava! Tulee varmasti olemaan paljon vaikeuksia, mutta ihan varmasti enemmän niitä onnistumisia, tulen menemään oman mukavuusalueeni ulkopuolelle monta monta kertaa, tekemään uusia ennätyksiä, kaikkee hienoo ja huikeeta :-)


2 kommenttia:

  1. Rauski, jonka salilla kävit oli mukana perustamassa Suomen Kehonrakennus- ja Voimanostoliittoa kuten vaikka Jorma Rädyn sivuilta selviää: http://mr-universe-1980.blogspot.fi/p/1969-1971.html?m=1

    VastaaPoista