Kansikuva

Kansikuva

lauantai 12. tammikuuta 2013

Ruokaa, ruokaa

Treeneistä on tullut paljon kirjoiteltua, mutta ruoasta vähemmän. Ruoka on tässä remontissa tietenkin todella isossa roolissa, joten tehdään nyt yksi postaus mun kokkailuista.

Mun ruokavaliossa on selkeä perusrunko, siinä on lueteltu minkä verran grammoissa saan syödä esim. kasviksia, lihaa ja raejuustoa. Kasviksia saan syödä melko vapaasti, mitään tarkkaa listaa en ole valmentajalta kysynyt, noudatan aika pitkälti GoFatGo:n ja Superdieetin aikaista ohjetta eli en syö mm. maissia, herneitä, papuja (paitsi joskus vähän niitä pitkiä vihreitä) ja oliiveja. 

Lounaalla mulla on lihan/kalan ja raejuuston lisäksi lämpimpiä ja kylmiä kasviksia, toki voisin syödä vaikka ihan salaattia, mutta näin talvella se on jäänyt vähemmälle. Uusin herkku mulla on ruusukaali, mitä ostan pakasteena, se valmistuu muutamassa minuutissa mikrossa. Syön paljon muitakin pakastevihanneksia, kukkakaalia, parsakaalia, porkkanaa ja välillä wok-vihanneksia.

Tän päivän lounas


Teen yleensä monta annosta kerrallaan ja pakastan niistä osan. Eilen tein naudan jauhelihasta yllä olevia "lihapullia". Mittasin ensin oikean määrän jauhelihaa kippoon, laitoin sekaan sipulia ja mausteita ja sekotin. Annostelin taas vaakaa apuna käyttäen mössön muffinivuokiin ja paistoin uunissa. Tuli aika helposti taas monella päivälle ruokaa. Keitin myös kahdeksan annosta riisiä ja pakastin niistäkin osan. En laita koskaan suolaa valmistusvaiheessa, lisään sen vasta valmiiseen annokseen. Mittaan aina päivittäisen suolan määrän kippoon ja jaan sen tasaisesti päivän aterioille.

Ensin mitataan
Valmis mössö annostellaan
Ja pakataan annoksittain


Tänään paistoin uunissa neljä annosta kanaa, mittasin taas neljän annoksen kanat uunivuokaan. Maustoin ja paistoin. Mittasin uudelleen kypsän painon ja jaoin sen sitten neljällä ja annostelin omiin rasioihin. Tuostakin puolet meni pakkaseen ja puolet jäi jääkaappiin. 

Kukkakaalista ja tonnikalasta saa helposti namia ruokaa. Keitetään kukkakaalit kypsiksi, soseutetaan ja tonnikala sekaan. Todella helppoa ja uppoaa ainakin muhun! Vähän tulee mieleen kouluajalta joku jauhelihaperunasoselaatikko.

Kalakeitto on hyvää ja namia. Kasvikset vaan kattilaan kiehumaan ja loppuvaiheessa kala sekaan. Tätä on vaikea tehdä useampaa annosta kerralla, koska kala usein sen verran sinne hajoaa ettei sitä pysty tarkasti annostelemaan oikein.

Jauhelihasta saa tehtyä helposti kastiketta tomaattimurskan kanssa. Teen sitäkin aina monta annosta kerralla, paistan jauhelihan sipulin kanssa pannulla (ei mitään rasvaa sekaan) ja lisään Pirkan maustetun tomaattimurskan, niihin ei ole lisätty sokeria. Keittelen hetken ja kastike on valmis. Mä käytän aina chili-tomaattimurskaa, se on ihan parasta! Huomioin tomaattimurskan sitten muiden kasvisten määrässä.

Yksi hyvä pikaruoka on parsakaali ja katkaravut. Parsakaalia myydään 200g pakastepusseissa ja se on just sopiva annos lounaalle, sulatan sen ja oikean määrän katkarapuja ja valutan nesteen pois. Sekaan vaan suolaa ja mausteita ja lämmitys töissä. Nam!

Sosekeittoa tein usein keväisen Superdieetin aikana. Kasvikset vaan kypsäksi ja soseeksi, sekaan "liha" ja raejuustoa, helppoa ja hyvää. 

Mä syön kyllä nykyään todella yksitoikkoisesti enkä kaipaa mitenkään vaihtelua. Syön melkein joka päivä lounaalla ja aterialla lisukkeena kurkkua. Olen syönyt viimeisen neljän kuukauden aikana melkein joka päivällisellä pastaa ja jauhelihakastiketta enkä ole vielä kyllästynyt :-) Jotkut pakastekasvikset alkaa välillä tökkimään, mutta onneksi niitä voi vaihdella. Odotan kyllä todella paljon kesää ja tuoreita kotimaisia kasviksia. 

Olen yrittänyt opetella sellaista, että ruoka olisi mun keholle vain polttoainetta. Ettei siihen liittyisi mitään sen isompia tunteita, etten hakisi siitä minkäänlaista mielihyvää. En koe olleeni aiemminkaan niinkään tunnesyöppö vaan enemminkin tapasyöppö. On ollut tapana syödä vaikka mitä ja vaikka missä. Nyt olen oppinut syömään tasaisin välein ja ruokaa, mitä mun kroppa tarvitsee. Toki koitan tehdä ihan hyvää ruokaa, käydän hyviä mausteita ja ostan välillä esim. sitruunaöljyä. Herkuttelen viikonloppuisin iltarahkan kanssa vadelmilla, arkena saa kelvata puolukat. 

Koitan jatkossakin tehdä vähän ruokajuttuja, ottaa ainakin blogin kaunistukseksi kuvia mun ruoka-annoksista. Kropassa kun ei vielä oikein kuvattavaa ole :-)

2 kommenttia:

  1. Kiitos ruokavinkeistä! Sitä vaan aina jumittuu keittelemään ne samat parsat ja jauhelijat vaikka tosi pienillä muutoksilla sais loihdittua vaikka miten erilaista pöperöö. Ostinkin heti noita ruusukaaleja parsan tilalle :) ja tuota kukkakaalimuusiakin pitää kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän sitä jumittuu, on niin helppo tehdä samoja juttuja. Mä ainakin yleensä koitan päästä mahdollisimman vähällä, melkeinpä vaan noita kasviksia vaihtelen. Tänään oli paprikaa kurkun tilalla ja oli hyvää! Pitäisi itsekin tehdä taas tota kukkakaalitonnikalasysteemiä, se oli kyllä namia.

      Poista